Ducati Multistrada slaví výročí 20 let

Multistrada neboli Multi-strada.  Nejvhodnější jméno pro motorky, které zanechaly v historii Ducati nesmazatelnou stopu. Ducati Multistrada v roce 2023 slaví dvacet let od svého uvedení na trh. Dvacet let emocí, výkonů a dobrodružství celkem 4 sérií Multistrady. Ducati Multistrada byla představená v roce 2003. Cílem bylo nabídnout všestrannou a zároveň sportovní touringovou motorku, schopnou projet jakýmkoli terénem. První mašinou v této sérii byla Multistrada 1000 DS. V roce 2010 byla představená druhá generace Multistrada 1200. Ta byla v roce 2015 faceliftovaná. Poslední a zároveň aktuální gererace Multistrady V2 a V4 byly představeny v roce 2020. Omrkněte Ducati prezentaci celé dynastie všech čtyř sérií Multistrady, továrna ji má jako vždycky perfektně připravenou a do detailu zpracovanou.

 

Náskok díky technice měla v každé své generaci

Od svého uvedení na trh je Ducati Multistrada konzistentně po celou dobu motorkou, ve které se objevují dosud nepoužívané technologie a výbava. V roce 2010 představila světu jízdní režimy v modelu Multistrada 1200.  O dekádu později má jízdní režimy většina motorek vyšší a střední třídy. Multistrada V4 uvedená na trh v roce 2020, byla v té době první mašinou na světě vybavenou předním a zadním radarem. Díky němu se balík jízdních asistentů rozrostl o adaptivní tempomat (ACC) a detekci mrtvých úhlů (BSD). Ducati Multistrada V4 poprvé nabídka funkci Phone Mirroring, které proměňuje přístrojovou desku mašiny v barevnou navigaci s mapou a zároveň zachovává viditelnost jízdních parametrů. Za zmínku ještě stojí prodloužení intervalu kontroly ventilových vůlí, která je u motoru V4 Grandturismo stanovena po ujetí 60 000 km. Na všechny motorky série Multistrada se vztahuje prodloužená záruka "4Ever Ducati", která platí po dobu 4 let s neomezeným počtem najetých kilometrů.

 

20 let jako důvod k oslavě i vlastní expozici v Ducati muzeu

U příležitosti dvacátého výročí modelu, který změnil historii výrobce motorek z Borgo Panigale, zřídila Ducati ve svém muzeu dočasnou výstavu s názvem "Multistrada 20. - Dvacet let evolučního bádání". Expozice prostřednictvím obrázků a exponátů motorek a jejich součástí prezentuje její vývoj a pokrok, který Ducati Multistrada přináší od svého uvedení na trh až po její nejnovější aktuální verze.

 

Jak se vyvíjela a vyráběla Ducati Multistrada 1200

Tohle video ze série dokumentů National Geographic si nenechte ujít. Je přeložené do češtiny a do detailů popisuje technické výzvy, které museli její konstruktéři vyřešit. Pracovali totiž na mašině, jakou svět v té době ještě neviděl. Jejich požadavky a cíle byly skutečně náročné a v té době téměř nerealizovatelné...Takový Steve Jobs style v motorkovém světě.

 

 

Jak šel čas s Ducati Multistrada