Jak si vybrat oblečení na motorku: touring a enduro

Než se pustíte do výběru vašeho moto oblečení, zapamatujte si pár dobrých rad, kterými se vyplatí řídit. Výběr správného moto oblečení ovlivňuje kombinace těchto faktorů: typ mašiny, způsob a rozsah vašeho jezdění, výběr materiálu oblečení kůže x textil, odolnost a kvalita oblečení, bezpečnostní prvky jako jsou chrániče nebo airbagy. Myslet musíte i na počasí.  Oblečení pro celoroční jezdění je odlišné od letního svým složením i vrstvením. Pro touringové a silniční enduro mašiny doporučujeme volit textilní moto oblečení, protože je pohyblivější a pohodlnější než kožené moto oblečení. Díky tomu je textilní oblečení vhodnější pro cestování na delší tratě nebo jízdu v terénu.  Textilní oblečení navíc v sobě mívá voděodolnou membránu, takže nemusíte řešit nepromokavou vrstvu separátně. Hlavní rozdíly mezi textilním a koženým motooblečením máte níže: 

 

Proč koupit textilní moto oblečení

 

-  textilní oblečení je daleko pohyblivější než kožené

-  pohyblivost oceníte při jízdě i pohybu mimo mašinu

-  bývá nepromokavé díky voděodolné membráně

-  nabízí odvětrávání potu jak látkou, tak průduchy

-  je ideální na dlouhé cesty v různém počasí

-  textil je lehčí než kůže

 

 

Proč koupit kožené moto oblečení

 

- poskytuje nejvyšší míru ochrany při pádu

- mívá integrované chrániče ramen, loktů, páteře, kolen

- nabízí větší pohodlí ve vysokých rychlostech

- perfektně sedí na těle

 

 

Jak si vybrat správnou velikost moto oblečení

 

1.     Textilní moto oděv vám musí padnout. Má být těsný především v místech, kde jsou v oblečení integrované chrániče 

2.     Zároveň má být oblečení pohodlné, když si ho obléknete poprvé

3.     Při výběru správné velikosti počítejte s tím, že textil se po pár nošení nevytahá

 

 

Základní vrstva moto oblečení

Základní vrstvu oblékáte přímo na tělo. Rozhodně vyberte nějaké funkční prádlo, protože odvádí pot a zároveň zahřívá. Funkční prádlo si můžete vybrat z těchto materiálů: z vlny nebo umělých vláken. Vlna odvádí pot a hřeje nejlépe ze všech funkčních materiálů (moje osobní zkušenost z freeridingu a MTB). Její nevýhodou je, že oblečení ze 100% vlny kouše, což nemusí každý jezdec vydržet. Pokud vás oblečení ze 100% merino vlny kouše, vyzkoušejte o číslo větší velikost prádla. Když není merino prádlo na vašem těle napnuté, pocit kousavosti vlny na kůži je výrazně menší nebo mizí. Kousavost funkčního prádla na kůži mírní také mixování vlněných vláken s umělými. Prádlo složené ze 70% merino vlny a 30% umělých vláken odvádí pot výrazně lépe, než prádlo vyrobené ze 100% umělých vláken.

 

Moto bunda pro touringové jezdění

Vybírejte textilní moto bundy s integrovanými chrániči ramen a loktů. Nikdy nezapomínejte na páteřák, ať jedete na krátkou cestu do práce nebo na delší výlet po Evropě. Ujistěte se, že chrániče v bundě mají certifikaci CE= jsou homologované pro Evropu a splňují požadavky na odolnost při nízkých i vysokých teplotách. Chrániče mívají 2 levely ochrany (Level 1 – základní ochrana, Level 2 – vyšší ochrana). Bez moto bundy se neobejdete. Vybírejte ji s ohledem na počasí. Teplé dny si přímo žádají textilní bundu s větráním. Celoroční bunda má zase vrstvu zateplení, které můžete z bundy odepnout díky zipu. Při cestování na delší vzdálenosti se neobejdete bez bundy s voděodolnou membránou (např. Gore-Tex). Kromě bund s jednou vrstvou materiálu nabízíme i vícevrstvé bundy, které mají odepínatelné vložky- nepromokavou vrstvu nebo případně již zmíněné zateplení.

 

Moto kalhoty pro touringové jezdění

Bezpečnost, pohodlí a kvalita zpracování jsou pro touringové kalhoty nutnost, jinak v nich nevydržíte jízdu na delší vzdálenosti. Jejich hlavním benefitem je prodyšnost materiálu, díky této vlastnosti jsou vhodné na léto i na zimu. Textilní moto kalhoty bývají vyrobeny z polyesteru nebo kevlaru. Vybírejte kalhoty s ochrannou vrstvou z balistických materiálů, které díky své odolnosti zabraňují protržení kalhot při pádu. Džínové moto kalhoty vypadají na první pohled jako klasické džíny, ale díky chráničům a balistickým materiálům nabízí ještě vyšší míru ochrany, než kožené moto kalhoty. Nejvíc se hodí do teplého počasí, protože výborně sají pot a rychle schnou.

 

Džínové moto kalhoty

Pokud hledáte kvalitní a bezpečné džíny na motorku, které vás ochrání při pádu a zároveň jsou pohodlné a dobře vypadají, tak určitě vyzkoušejte italskou značku Promojeans. V jejich džínech jezdí komplet všichni DMOTO boys a nedáme na ně dopustit! PMJ nabízí širokou škálu kalhot od jednovrstvých se základní ochranou až po vícevrstvé poskytující maximální ochranu s garancí až 8i sekund odolnosti proti prodření.  Tuto míru odolnosti mají díky aramidovému vláknu Twaron. Ten je je vedle Kevlaru firmy DuPont dominujícím materiálem na trhu. Díky své pevnosti a odolnosti se Twaron používá také v balistických ochranách. Oceníte jejich design, který Italové prostě umí. Na první pohled nepoznáte, že se jedná o motorkářské džíny. Některé Promojeans nemají vkládání kolenních chráničů zevnitř, ale zvenku. Díky tomu nemusíte kalhoty sundávat, pokud chcete chrániče vyndat např. při sezení v kanceláři. Takto jsou šité džíny Vegas nebo Dallas.

 

Oblečení na enduro a motokrossové mašiny

Když jezdíte na endurové nebo motokrossové mašině, potřebujete opravdu vysokou pohyblivost oblečení z lehkých a odolných materiálů pohodlného střihu.  Proto padá jednoznačná volba na textilní moto oblečení a jejich kombinace s chrániči. Na jízdu v terénu potřebujete kalhoty a dres. Enduro a motokrossové dresy jsou vyrobené z materiálů, které co nejrychleji odvádějí vlhkost a pot.

 

Rukavice na motorku pro touringové jezdění

Podobně jako u dalšího moto oblečení, i při výběru rukavic na motorku je třeba zohlednit počasí, frekvenci jízd a vzdálenosti, které na mašině urazíte. Na léto si vyberte rukavice vyrobené z lehkých materiálů s ventilací, která zabraňuje pocení. Pro touringové jezdění vybírejte z nabídky dlouhých rukavic. Ochrání prsty, dlaně i zápěstí.  I když se donedávna rukavice na motorku vyráběly pouze z kůže, s příchodem nových materiálů se začaly prosazovat textilní materiál.  Textilní rukavice jsou nepromokavé a dostupnější. Další možnost jsou kombinované rukavice, které kombinují kůži doplněnou textilem s voděodolnou membránou – například Gore-Tex. V dnešní době oceníte, pokud moto rukavice mají prvky pro ovládání dotykových displejů. Díky tomu můžete svůj telefon nebo navigaci ovládat bez sundávání rukavic.

 

Boty na motorku pro touringové jezdění

Boty na motorku jsou nejčastěji vyrobené z kůže, která poskytuje ideální ochranu vůči oděrům a při pádu. Pokud hledáte na léto prodyšnější boty, vybírejte boty z textilu. Na zimu potřebujete kožené boty větší velikosti, aby se vám do nich vešly tlusté ponožky. Vysoké motorkářské boty ochrání větší část vaší nohy. Motorkářské boty na touringové jezdění musí být v každém případě vyšší, než váš kotník. Vybírejte boty s protiskluzovou podrážkou. Zabraňuje sklouznutí boty ze stupačky mašiny a tím pádem nepříjemným zraněním. Na dlouhé cestování sáhněte po pohodlných cestovních botách. Jsou vybavené zpevněnými panely v kritických oblastech, jako jsou kotníky, špičky a paty. Strečové panely v botách zase umožňují volný a neomezený pohyb.

 

Helma pro tourigové jezdění

Na cestování na delší vzdálenosti jsou vhodné fullface nebo vyklápěcí helmy. Enduro a motokrosové jezdění mají zase svoje speciální řešení tvaru a odvětrávání helmy. Přehled typů motorkářských helem a návod jak si z nich vybrat tu správnou máte zde.

 

Vybavíme vás velmi elegante