Jak si vybrat oblečení na motorku: sport a okruh

Výběr správného oblečení pro sportovní a okruhové jezdění je zásadní pro vaši bezpečnost a pohodlí během jízdy. Oblečení musí být odolné, aerodynamické a poskytnout maximální ochranu proti prodření materiálu. Má zkrátka náročnější požadavky na bezpečnost a výkon. Při výběru moto oblečení pro sportovní jízdu je důležité zvážit váš typ jízdy a tomu přizpůsobit výběr materiálů oblečení, jejich vrstvení a kombinování. V tomto návodu vám pomůžeme vybrat správné vybavení pro vaši sportovní jízdu po silnicích nebo pro okruhové jezdění. Myslet musíte i na počasí a podle něj správně vybrat materiál vašeho moto oblečení. Hlavní rozdíly mezi textilním a koženým moto oblečením máte níže: 

 

Proč koupit kožené moto oblečení

 

- poskytuje nejvyšší míru ochrany při pádu

- mívá integrované chrániče ramen, loktů, páteře, kolen

- nabízí větší pohodlí ve vysokých rychlostech

- perfektně sedí na těle

 

Proč koupit textilní moto oblečení

 

-  textilní oblečení je daleko pohyblivější než kožené

-  bývá nepromokavé díky voděodolné membráně

-  nabízí odvětrávání potu jak látkou, tak průduchy

-  textil je lehčí než kůže

 

Jak si vybrat správnou velikost moto oblečení

 

1.      Moto oblečení vám musí padnout. Má být těsné především v místech, kde jsou v oblečení integrované chrániče

2.      Vyzkoušejte, že se chrániče v oblečení nedají otočit ani posunout

3.      Zároveň pro vás musí být moto oblečení pohodlné a nesmí vás omezovat v pohybu

4.      Vyzkoušejte si moto oblečení ve všech jízdních pozicích

5.      Při výběru správné velikosti počítejte s tím, že textil se po pár nošení nevytahá, zatímco kožené oblečení se na exponovaných místech vytahuje

 

Základní vrstva moto oblečení

Základní vrstvu oblékáte přímo na tělo. Rozhodně vyberte nějaké funkční prádlo, protože odvádí pot a zároveň zahřívá. Funkční prádlo si můžete vybrat z těchto materiálů: z vlny nebo umělých vláken. Vlna odvádí pot a hřeje nejlépe ze všech funkčních materiálů (moje osobní zkušenost z freeridingu a MTB). Její nevýhodou je, že oblečení ze 100% vlny kouše, což nemusí každý jezdec vydržet. Pokud vás oblečení ze 100% merino vlny kouše, vyzkoušejte o číslo větší velikost prádla. Když není merino prádlo na vašem těle napnuté, pocit kousavosti vlny na kůži je výrazně menší nebo mizí. Kousavost funkčního prádla na kůži mírní také mixování vlněných vláken s umělými. Prádlo složené ze 70% merino vlny a 30% umělých vláken odvádí pot výrazně lépe, než prádlo vyrobené ze 100% umělých vláken.

Kožené kombinézy pro okruhové jezdění

Jednodílná kožená kombinéza je nejbezpečnějším moto oblečením pro okruhové jezdění na motorce. Poskytuje kompletní ochranu těla díky integrovaným chráničům a odolným materiálům. Moderní kombinézy minimalizují odpor vzduchu a zlepšují aerodynamiku jezdce. Speciální švy a strečové panely ve tříslech a v podpaží vám umožní vysednout z mašiny a jezdit na koleno. Správně padnoucí kombinéza by měla těsně obepínat tělo, aniž by omezovala pohyb. Ve dvoudílných kombinézách se připíná bunda ke kalhotám prostřednictvím zipu. Tohle řešení dvoudílné kožené kombinézy je praktičtější na kratší sportovní vyjížďky kolem komína, v případě jezdění na okruhu kombinézu zapnete k sobě. Nevýhodou kožených kombinéz je jejich nízká odolnost vůči počasí. V dešti se neobejdete bez další nepromokavé vrstvy, ve vysokých teplotách se v kombinéze budete péct zaživa.

 

Kožená moto bunda pro sportovní jezdění

Kožené moto bundy poskytují dostatečnou ochranu díky integrovaným chráničům na ramenou, loktech a zádech. Moderní kožené bundy minimalizují odpor vzduchu a zlepšují aerodynamiku jezdce. Ventilační otvory a podšívky umožňují částečnou regulaci teploty. Bunda by vám měla pevně sedět na těle a zároveň umožňovat volný pohyb při ovládání mašiny. Nevýhodou kožených bund je jejich nízká odolnost vůči počasí. V dešti se neobejdete bez další nepromokavé vrstvy, ve vysokých letních teplotách se budete v kožené bundě péct zaživa.

 

Kožené moto kalhoty pro sportovní jezdění

Kožené moto kalhoty jsou vhodné pro sportovní jízdu, pevnost kůže a integrované chrániče na kolenou a bocích kalhot chrání spodní část těla jezdce při pádu. Ventilace a flexibilní panely zajišťují pohodlí při delších jízdách nebo při nižších náklonech. Výběr správné velikosti kožených moto kalhot je klíčové pro bezpečnost a výkon. Vyzkoušejte moto kalhoty ve všech jezdeckých pozicích.

 

Džínové moto kalhoty

Na podvečerní sportovní jízdu kolem komína vám doporučíme italské moto džíny Promojeans. V jejich džínech jezdí komplet všichni DMOTO boys a nedáme na ně dopustit! PMJ nabízí širokou škálu kalhot od jednovrstvých se základní ochranou až po vícevrstvé poskytující maximální ochranu s garancí až 8i sekund odolnosti proti prodření.  Tuto míru odolnosti mají díky aramidovému vláknu Twaron. Ten je vedle Kevlaru firmy DuPont dominujícím materiálem na trhu. Díky své pevnosti a odolnosti se Twaron používá také v balistických ochranách. Oceníte jejich design, který Italové prostě umí. Na první pohled nepoznáte, že se jedná o motorkářské džíny. Některé Promojeans nemají vkládání kolenních chráničů zevnitř, ale zvenku. Díky tomu nemusíte kalhoty sundávat, pokud chcete chrániče vyndat např. při sezení v kanceláři. Takto jsou šité džíny Vegas nebo Dallas.

 

Rukavice na motorku pro sportovní jezdění

Pro sportovní jezdění vybírejte z nabídky dlouhých rukavic. Ochrání prsty, dlaně i zápěstí.  Podle ročního období volte mezi koženými a kombinovanými rukavicemi. Dříve se moto rukavice vyráběly pouze z kůže, s příchodem nových materiálů na trh se začaly prosazovat také textilní materiály moto rukavic. Příkladem jsou moto rukavice, které kombinují kůži doplněnou textilem s voděodolnou membránou – například Gore-Tex. V dnešní době oceníte, pokud moto rukavice mají prvky pro ovládání dotykových displejů. Díky tomu můžete svůj telefon nebo navigaci ovládat bez sundávání rukavic.

 

Boty na motorku pro sportovní jezdění

Boty na motorku jsou zásadní pro ochranu a stabilitu při sportovní jízdě. Jsou navrženy tak, aby poskytovaly maximální ochranu kotníkům, holeni a nártům díky tvrdým chráničům a odolným materiálům. Sportovní boty mají často zesílené špičky a paty, což zvyšuje jejich odolnost při pádu. Prodyšné materiály a ventilační systémy zajišťují pohodlí a regulaci teploty. Ergonomický design umožňuje volný pohyb a jistý kontakt s řadicí pákou a brzdou. Boty by měly být pohodlné, dobře padnoucí a poskytovat bezpečný úchop na stupačkách.

 

Helma pro sportovní nebo okruhové jezdění

Integralní neboli Full-face helmy nabízí nejlepší možnou ochranu, protože pokrývají celou hlavu a obličej. Tato varianta helmy sedí nejpevněji ze všech helem na hlavě jezdce. Mají integrovaný štít, který chrání oči a obličej před větrem, hmyzem a prachem. V nabídce jsou i helmy se dvojitým štítem- krycím a slunečním nebo systémy proti mlžení štítu (Pinlock apod). K nevýhodám integrálních helem patří problémové odvětrávání v horkém letním počasí.


 

Vybavíme vás velmi elegante, garanzia!