Představujeme Ducati Streetfighter V4 2023

Ducati faceliftuje celou sérii čtyřválcových Streetfighterů pro sezonu 2023. Streetfighter V2 s motorem Superquadro pokračuje beze změn. Do Streetfighteru V4 2023 se promítnou úpravy Panigale V4, které byly představené pro sezonu 2022. Cíl je jasný. Aby i Streetfighter V4 benefitoval z evolučního vývoje Panigale V4. Co se týče dostupných barev, základní SF V4 s mechanickým podvozkem bude i nadále v červené barvě. Varianta V4S v červené nebo šedé grey nero, která nahrazuje předchozí černou barvu. Ducati Streetfighter V4 SP2 si ponechává barevné schéma Winter test. Uvedené mašiny budou dostupné na začátku jara 2023.

 

Přehled úprav a techniky poslední generace Streetfighteru V4

 

Novinky ve Streetfighteru V4 2023

Úpravy nového Streetfighteru nepoznáte na první pohled, pokud neznáte zpaměti každou jeho křivku. Když se podíváte pořádně, změny přece jenom objevíte. Za prvé sedlo- je v nové generaci SF V4 pouze jednomístné. Sedlo pro spolujezdce včetně stupaček je dostupné v rámci příslušenství (pokud se vám podaří najít někoho, kdo si za vás bude ochotný sednout). Další změnou je nádrž. Tu má Panigale V4 od této sezony trochu jinak tvarovanou a přebírá ji i Streetfighter. Vydělá na tom o litr větším objemem 17 litrů, hlavním důvodem úprav nádrže je lepší kontakt jezdce se SF při agresivní závodní jízdě. O její nové tvary se můžete lépe opřít v zatáčkách a při brzdění. Streetfighter převzal také vyšší zavěšení zadní kyvné vidlice ala Panigale V4, čep pro kyvku je o 4 mm výš než býval. Pozitivně se to promítá do anti-squatu- SF V4  při akceleraci tolik nedřepne. Úpravou se přesunulo o něco více hmotnosti na přední kolo. Řízení je díky tomu víc přesné a SF V4 je lépe ovladatelný ve vysokých rychlostech. Streetfighter V4 je obutý do poslední generace pneumatik Pirelli Diablo Rosso IV Corsa. Mají lepší přilnavost k suchému povrchu a ovladatelnost ve vysokých rychlostech.

 

208 koní čeká, jak otočíte zápěstím

Čtyřválec Desmodici Stradale si drží svůj výkon 208 koní. Díky němu se značným odstupem drží prvenství jako nejsilnější naháč světa. Při instalaci titanového závodního výfukového systému Akrapovič (je k dispozici jako volitelné příslušenství také pro SF V4 a V4S) se jeho výkon zvýší na 220 koní. Pro sezonu 2023 je motor lehce upravený. Průměr koncovky výfuku se zvětšil, aby se snížil protitlak ve výfuku. Nové řízení chladicího ventilátoru poskytuje lepší ovládání provozní teploty motoru, což by mělo přinést lepší tepelný komfort pro jezdce v běžném provozu. Spojkový kryt Panigale signalizuje, že v případě potřeby můžete ve Streetfighteru V4 vyměnit mokrou spojku za suchou a v okruhové konfiguraci ji mít s otevřeným krytem.

 

King of the nakeds, garanzia!

 

Úpravy v elektronice Streetfighteru V4 2023

Streetfighter V4 2023 používá aktuální balík elektroniky z Panigale 2023. Přebírá od ní kompletní logiku výkonových módů Full, High, Medium a Low. Jízdní režimy jsou také 4: Race, Sport, Road, Wet. Mají trochu jiné mapování a kalibraci pro každý rychlostní stupeň zvlášť. Výkonový mód Full vám s výjimkou prvního kvaltu pustí na kolo plný výkon s nejpřímější reakcí. Low je naopak určený pro horší podmínky, je přiřazený k jízdnímu režimu Wet a omezuje výkon motoru na 165 koní. Úpravou prošel software brzdění motorem EBC Evo 2, můžete si díky němu kalibrovat míru zpomalení na každý kvalt ve třech úrovních. Upravené strategie má přiřazené také obousměrný quickshifter. Veškeré nastavení elektroniky ve Streetfighteru provádíte na barevném TFT displeji. Má upravené uživatelské rozhraní ve stylu Panigale V4. Nabízí i variantu zobrazení Track Evo, které vychází z Desmosedici GP. V horní části displeje jsou zelené LED kontrolky, které signalizují nutnost řazení. Streetfighter V4S používá lehkou Li-ion baterku, což znamená úsporu 1,7 kilogramu oproti běžné baterii. S ní má celkovou provozní váhu 197,5 kilo včetně kapalin. Suchá hmotnost Streetfighteru V4S je 178 kilo, stejně jako u jeho minulé generace.

 

Omrkněte premiéru Ducati Streetfighter V4 2023

 

 

Taky se vám zvedá la temperatura, když se na něj díváte?